01.01.2008

Käytettävät ohjelmat kirjastojen elinehto

 

Kirjastot ovat edelläkävijöitä järjestelmien käytettävyydessä ja niissä huipputeknologian käytettävyys korostuu.
– Jos kirjaston järjestelmässä on käyttökatkos, eivät kirjastonhoitajat voi tehdä muuta kuin laittaa kirjoja hyllyyn, sanoo AXIELL kirjastojen varatoimitusjohtaja Eeva Vuolio-Paananen.

Ab AXIELL kirjastot Oy on eräs Käytec-hankkeessa mukana olleista yrityksistä. Käytecissä AXIELL tutki kirjastojen henkilöstön käyttämiä ohjelmia, joiden käytettävyyttä testattiin koeryhmillä Jyväskylän kaupunginkirjastossa sekä Palokassa. Tutkimukset osoittivat, että kehitettävää on.
– Järjestelmä ei voi olla ikinä täydellinen. Minulta on useasti kysytty, milloin ohjelma on valmis? Kysyjille olen aina sanonut, että sitten, kun te ette enää halua toimintaanne kehittää, toteaa Vuolio-Paananen.

Hyvä kirjastojärjestelmä on helppo käyttää ja omaksua.
– Käyttäjien kirjo on laaja. Verkkopalvelua käyttävät kirjastojen asiakkaat, mutta myös kirjastojen henkilökunnan koulutus ja työkokemus voi olla erilaista, muistuttaa Vuolio-Paananen.
Kirjastojärjestelmien suunnittelun lähtökohtana ovat kirjastojen tarpeet. Käytettävyys taas nousee esille palveluiden rakentamisessa.
– Täytyy sanoa, ettei käytettävyys ole aina ollut kirkkaana mielessä. Yleensä parannusehdotukset, joita erilaisista hankkeista saadaan, ovat ympäripyöreitä, eikä niistä ”saa kiinni”. Käytecissä ehdotukset ovat kuitenkin olleet hyvin konkreettisia.

Teksti: Päivi Kantonen

Artikkeliin liittyvä kuva:

Artikkelikuva