01.01.2008

Silmänliikekamera kansainvälisen psykologisen tutkimuksen välineenä

Psykologian jatko-opiskelija Jarkko Hautala on tyytyväinen Agoran silmänliikekameralaitteistoon. Pöytään kiinnitetystä kamerasta, näytöstä sekä keskusyksiköstä koostuva laitteisto hankittiin Jyväs-kylään tärkeän psykologisen tutkimuksen toteuttamiseksi.
Hautalan ensimmäinen tutkimus käsittelee lasten puhutun sanan tunnistusta. Hän tutki keväällä kameran avulla liki pariakymmentä kuusivuotiasta lasta.
− Näytöllä näkyi neljä kuvaa kerralla ja samalla kuulokkeista kuului jokin sana. Lasten piti löytää sanaa vastaava kuva näytöltä, Hautala kuvaa tutkimustaan.
Sanat olivat äänteellisesti samankaltaisia. Hautala mittasi miten lasten huomio kiinnittyy kohdesa-nan kanssa samanalkuisiin ja samanloppuisiin sanoihin.

Tärkeä tutkimusprojekti aluillaan

Hautalan tutkimus kuuluu viime keväänä alkaneeseen Agora Centerin kansainväliseen, USA:sta rahoitettuun yhteisprojektiin maailmankuulun Yale-yliopiston ja taiwanilaisen Taipein yliopiston kanssa. Pitkittäistutkimus vertailee lukutaidon oppimista ja lukemisen sujuvoitumista ja näihin liittyviä aivoaktivaation muutoksia hyvin erityyppisissä suomen, englannin ja kiinan kielissä. Tutkimukseen osallistuvat eri-ikäiset lapset aina 5-vuotiaista 11-vuotiaisiin.
Silmänliikekameran käyttö on Jarkko Hautalan mukaan yleistymässä psykologisessa tutkimuksessa, koska kamera on huomattavasti tarkempi kuin monet muut tutkimusmenetelmät. Kamerat ovat kehittyneet kovaa vauhtia, mutta tutkimusta on kuitenkin tehty vielä varsin vähän.
− Itse lukemista on silmänliikekameralla tutkittu, mutta erilaisten lukemisvaikeuksien sekä niiden kuntouttamisvaikutusten tutkiminen on ollut vielä hyvin vähäistä, Hautala sanoo.
Meneillään oleva tutkimus tuleekin antamaan arvokasta tietoa lukemaan oppimiseen vaikuttavista moninaisista seikoista.

Teksti: Noora Sauvala

Artikkeliin liittyvä kuva:

Artikkelikuva