01.01.2008

ISOCA2007 - Jäähyväiset SOCA-ohjelmalle

Kansainvälinen kongressi kasvatti onnistuneesti osallistujiensa sosiaalista pääomaa

”On tärkeää, että tapahtumasta välittyy positiivinen, kiva fiilis”, sanoo Pertti Jokivuori. Tieteellinen sisältö oli tapahtuman pääosassa, mutta vieraiden viihtyvyydestäkään ei tingitty – paitsi tapahtuman hengen, myös ihmisten verkostoitumisen vuoksi.

Agorassa järjestettiin 18.–20.10.2007 ISOCA2007-tapahtuma (International Social Capital and Networks of Trust Congress), joka päätti samalla Suomen Akatemian nelivuotisen Sosiaalinen pääoma ja luottamusverkostot -tutkimusohjelman (SoCa). Päävastuussa kolmipäiväisestä kongressista oli ohjelmakoordinaattori Pertti Jokivuori.

Konferenssijärjestelyt yli vuoden projekti

Tapahtuman järjestelyjen käynnistyessä kesällä 2006, Jokivuori halusi mukaan ammattilaisia, jotka ymmärtävät, mitä tämänkaltaisen tapahtuman järjestelyt vaativat. Jyväskylä Events -nimisestä yrityksestä suunnitteluavuksi tulikin kongressipäällikkö Taru-Maija Heilala, jonka lisäksi Jokivuori mainitsee kiitoksien kera Agora Centerin Päivi Fadjukoffin ja Anu Penttilän, Agoran koordinaatioyksikön sekä harjoittelija Aleksi Kosken. Ohjelman rakenne muotoutui kaksiosaiseksi: Aamupäivät varattiin alan tunnettujen tutkijoiden kutsuluennoille. Jokivuori kehuu, että kutsuluennoitsijat olivat huippuluokkaa ja heidän esityksensä muodostivat hyvän ja tasapainoisen kokonaisuuden, johon kuului niin alan mikro- kuin makrotasoonkin perehdyttäviä luentoja. Iltapäiviksi kongressiväki jakaantui kahdeksaan eri puheenjohtajien vetämään työryhmään, joiden ohjelma on laadittu etukäteen lähetettyjen abstraktien perusteella.

Hyvää tunnelmaa ja upeita maisemia

”Tuntuu, että kaikki tekniikkaa myöten on onnistunut loistavasti,” kehui Jokivuori. Kansainvälisen tapahtuman tunnelma tuntuikin rennolta ja välittömältä, kuten myös ohjelmakoordinaattori Pertti Jokivuori, joka huokui rauhallista tyytyväisyyttä ja intoa hyvin käyntiin lähteneestä kongressista ja onnistuneista järjestelyistä. Kongressin 130 osallistujaa saapuivat 21 maasta, joista kaukaisimmat olivat Meksiko, Kanada ja Yhdysvallat. Tämä on tuonut järjestelyihin haasteita, mutta Jokivuori iloitsee siitä, kuinka helppoa eri tahojen kanssa toimiminen on ollut. Lisäksi Agoran järvimaisemat ja Jyväskylä ovat osoittautuneet ihastusta herättäneeksi kongressin ympäristöksi. Tästä maisemasta löytyi tavallaan myös ISOCA2007:n sosiaalisen ohjelman visio: Jyväskylä ja suomalainen saunaeksotiikka.

Kaikki päättyy aikanaan

Agora Centerin internetsivuille on jälkikäteen koottu kongressista otettuja valokuvia. Linkki on otsikoitu sanoin: ”All is well that ends well”. Onnistuneen kongressin jälkeen onkin hyvä suunnata kohti uusia haasteita.

Teksti: Eeva Saastamoinen