08.12.2008

Torikohtaamisia

Jyväskylässä, Jyväsjärven rannassa sijaitseva teknologia- ja tutkimuskeskus Agora muistuttaa rakennustyyliltään arabialaista kotia: sisään tullessa tulijan ottaa vastaan iso, valoisa ja torimainen aula, mutta pidemmälle mentäessä tilat muuttuvat pienemmiksi ja yksityisemmiksi. Agoran avarat ja kauniit tilat tarjoavatkin monipuoliset lähtökohdat niin suurten kansainvälisten kongressien järjestämiseen kuin oppituntien ja luentojen pitämiseen. Jyväskylän yliopiston edustavimmaksikin tilaksi kutsuttu rakennus palvelee monenlaisia käyttäjiä.

Agoran erilaiset käyttötarkoitukset osattiin ottaa huomioon jo kymmenen vuotta sitten rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Tarkoituksena oli rakentaa monialainen ja poikkitieteellinen, ihmisläheiseen tieto- ja viestintäteknologiaan painottuva tutkimuskeskus, joka toimisi myös hyvänä yhteistyöverkostona eri toimijoille. Jyväskylän yliopisto halusi erityisesti korostaa tarvetta yhdistää informaatioteknologian tiedekuntaan keskitetty teknologiaosaaminen muiden tieteenalojen, erityisesti ihmistieteiden kanssa. Yhteistyö oli ensin projektimuotoista, mutta vuodesta 2002 alkaen ihmisläheisen teknologian konseptia on vienyt eteenpäin sitä varten perustettu erillislaitos Agora Center. Se tukee poikkitieteellistä yhteistyötä yliopiston sisällä ja edesauttaa yliopiston ja muiden toimijoiden, kuten yritysten ja Jyväskylän kaupungin, välistä yhteistyötä.

 

Ihmisvilinää


Agoraa ja sen palveluja käyttävät päivittäin useat tutkijat, professorit, opiskelijat ja muut toimijat, kuten yritykset. Kansainväliset vieraatkin ovat tuttu näky sen avarilla käytävillä. Agorassa toimivat myös monet laadukkaat tutkimusyksiköt kuten Agora Centerin monet eri teema-alueille keskittyvät laboratoriot, psykologinen oppimisen ja motivaation huippututkimusyksikkö, perhetutkimuskeskus ja Virtuaaliyliopisto.


Ainutlaatuinen toimintaympäristö


Agoran sijainti lähellä Jyväskylän keskustaa sekä monipuolisia kulkuyhteyksiä ja palveluita mahdollistaa suurtenkin tapahtumien järjestämisen vaivatta ja edustavasti. Hyviä esimerkkejä tästä ovat muun muassa 2009 keväällä järjestettävä informaatioteknologian IFAC Workshop on Control Applications of Optimization, Mediatutkimuksen päivät talvella 2009 ja viestinnän EUPRERA-konferenssi 2010 syksyllä. Kaikkiin konferensseihin odotetaan kansainvälisiä huippuasiantuntijoita.

Agora tarjoaa mahtavat puitteet monien eri alojen tapahtumien järjestämiseen, joiden järjestelyissä on tavoitteena kokonaisvaltainen onnistuminen. Tarkoituksena on siis järjestää konferenssi, josta vierailija voi nauttia monella tasolla. Tilaa on riittävästi suuremmallekin ihmisjoukolle, yöpymismahdollisuudet sijaitsevat lähellä ja Agora pystyy tarjoamaan konferenssin käyttöön useita tärkeitä palveluita, kuten ruokapalveluita ja teknistä tukea. Yksi Agoran parhaista puolista on varmasti myös sitä ympäröivä Jyväsjärven kaunis luonto.


Edelläkäynnin areena


Sana agora on kreikkaa ja tarkoittaa toria tai markkinapaikkaa. Nimensä mukaisesti Agorassa tapahtuu ainutlaatuisia kohtaamisia erilaisten ihmisten kesken. Lisäksi sillä on käytössään huipputekniikkaa, erilaisia tiloja ja upea ympäristö. Agorassa on varmasti vielä hyödyntämätöntäkin potentiaalia ja sen käyttöön ottaminen on kaikille Agoran toimijoille seuraava haaste. Agoran toimintaympäristö ja -idea näyttävät suuntaa muillekin.

 

Teksti: Teksti ja kuvat: Tinna Kontinen & Ida Tuononen

Artikkeliin liittyvä kuva:

Artikkelikuva

Artikkelin PDF-tiedosto:

agoramedia_article_250.pdf