08.12.2008

Allianssiyhteistyö - yliopistojen kädenpuristus

 

Yliopistoallianssi tekee Jyväskylä-Tampere -välistä Suomen suosituimman opiskelijareitin. Taittuuko matka junalla vai kommunikoimmeko yhteisessä virtuaalioppimisympäristössä? Kysymykseen saadaan ratkaisu Allianssihankkeen laajentuessa tutkimusryhmistä opiskelijoiden massoihin.

Yliopistoallianssissa ei ole kysymys enempää eikä vähempää kuin Suomen suurimmasta yliopistokokonaisuudesta. Helsingissä aloittavasta Aalto-yliopistosta poiketen Yliopistoallianssin kolme jäsentä säilyttävät itsenäisyytensä. Allianssilla ei siis tähdätä Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen yhteensulauttamiseen, vaan tavoitteena on lähinnä karsia päällekkäisiä toimintoja ja osaamisen keskittymisen kautta luoda huippututkimusta. Hankkeen on arvioitu konkretisoituvan vuonna 2010, jolloin allianssi aloittaa virallisesti toimintansa esimerkiksi yhteisten hankkeiden suhteen.

Huippututkimuksen resepti

Jyväskylässä Allianssi näkyy jo Agora Centerissä. Tietokonepelien tutkimiseen ja kehittämiseen erikoistuneen Agora Game Labin johtaja Marja Kankaanranta on päässyt seuraamaan Allianssirahoitteisten kärkihankkeiden tilaa Jyväskylän yliopistossa aitiopaikalta. Tänä syksynä on alkanut Jyväskylän yliopiston koordinoima Tulevaisuuden oppiminen ja pelitutkimus -hanke, joka keskittyy erityisesti verkkoympäristössä toteutuvan oppimisen ja pelaamisen tutkimukseen. Kolmen yliopiston yhteistuotantona toteutettu hanke tiivistää Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) ja Jyväskylän yliopiston välistä yhteistyötä. Se myös yhdistää siihen poikkitieteellisesti linkittyviä laitoksia, kuten TAIKU:n ja Agora Game Labin.
- Alun perin hankkeessa on mukana yhdestä kahteen henkilöä yliopistoa kohden, mutta suuntana on laajentuminen eri tiedekuntien suuntaan, joissa tehtävästä pelitutkimuksesta otetaan tulevaisuudessa osa Allianssi-projektia, Kankaanranta kertoo.

Suuria kysymyksiä leijuu ilmassa vielä Agora Game Labinkin edelläkävijöilläkin: mikä tutkimus kuuluu Allianssihankkeen sisälle ja mitä muuta tehdään? Kankaanranta uskoo, että Allianssin rahoittamia tutkimuksen kärkihankkeita on tulossa vielä lisää, ja siinä mielessä kaikkia kortteja ei vielä ole jaettu. Rahoitusasioissa Kankaanranta taas on iloinen Allianssin toteutumisesta, sillä käytännössä ulkopuolisen rahoituksen turvin toteutuvat hankkeet saavat Allianssin myötä pelkästään rahoitukseen keskittyviä tekijöitä. Niinpä tutkijoiden ei tarvitse oman perustyönsä lisäksi stressata tutkimusrahoituksen hankkimisesta.

Opastusta opintosuolle

Opiskelijan kannalta Sisä-Suomen yliopistoallianssi on haaste: se mahdollistaa selvästi laajemman opintotarjonnan ja tiivistää osaamista, mutta se on samalla myös parinkymmenen euron matkustuskulujen takana sijaitseva, liian moniin valinnanmahdollisuuksiin upottava opintosuo. Opinto-ohjaukseen olisi näin panostettava Kankaanrannankin mukaan aivan eri volyymilla. Allianssin ykköstavoite, osaamisen tiivistäminen, on hänen mukaansa erilaisten tutkintorakenteiden ja toisiaan sivuavien kurssien myötä todellinen haaste.
- Tutustumisen voisi aloittaa vaikkapa henkilökunnan vaihdoksilla yliopistojen välillä. Aika näyttää, kuinka sopuisasti opetuksen ja tutkimuksen vahvuusalueet löydetään ja päätetään, keneltä karsitaan. Houkutteleva horisontti kuitenkin häämöttää: olemme matkalla kohti Lontoon ja Kalifornian huippuyliopistot esikuvinaan pitävää Suomen suurinta ja vetovoimaisinta yliopistokeskittymää.

Teksti: Tuomas Myllylä, Pirjo Sohlo

Artikkeliin liittyvä kuva:

Artikkelikuva

Artikkelin PDF-tiedosto:

agoramedia_article_243.pdf