08.12.2008

Agorasta eväitä yrittäjyyteen

Yleinen - joskin pikkuhiljaa väistyvä - käsitys on, ettei yliopistosta lähdetä yrittäjäksi. Akateemisen koulutuksen saanutta yrittäjäksi ryhtyminen voi kuitenkin kiinnostaa siinä missä muitakin. Myös Jyväskylän yliopiston erillislaitoksen Agora Centerin tutkijoista osa on ponnistanut oman firman ohjaksiin.

Lauri Koutaniemi on kivenkova tietotekniikan ammattilainen, joka tuntee niin 3D-tekniikat kuin kännykkäohjelmistot, puhumattakaan erilaisista verkkosovelluksista Flash-tekniikalla. Täysammattimaisten kotisivujen tekeminen sujuu tältä mieheltä vaikka vasemmalla kädellä.

Koutaniemellä on nuoresta, 29 vuoden iästään huolimatta varsin pitkä ja kunnioitettava historia yrittäjänä jo seitsemän vuoden ajalta. Hän on perustanut viisi menestyksekästä osakeyhtiötä, joista neljä toimii Suomessa ja yksi Puolassa. Parasta aikaa Koutaniemi toimii Snap Group Oy:n toimitusjohtajana sekä aiemmin johtamansa Korento Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Snap Group Oy on kotimainen teollisuuskonserni, joka palvelee asiakkaitaan ICT-palveluiden ja -ohjelmistojen alalla. Korento Oy puolestaan on internetpohjaisten Flash/3D-ohjelmistojen kehittäjä sekä 3D-mallinnusten ja mobiilisovellusten toteuttaja.

Työ tekijäänsä opettaa

Lauri Koutaniemen juuret vievät Agoraan. Siellä mies uurasti opintojensa ohessa kolmen vuoden ajan (1999-2001)aluksi toimistoapulaisena Metaphor-hankkeessa ja lopulta ryhmän vetäjänä digitaalisen mallinnuksen (Holvi; 3D Cave) parissa.
- Apulaisena minun ei tarvinnut aluksi kuin osata käyttää MS Officea (ja keittää kahvia), mutta pääsin sitten tekemään myöhemmin myös 3D-mallinnusta. Tätä kautta sain uuden työtehtävän Holvi-hankkeessa kesällä 1999, kertoo Koutaniemi. - Täältä saimme myös idean oman yrityksen perustamiseen, ja vuoden 2002 alussa perustimme Jyväskylään Korento Oy:n, hän jatkaa.

Koutaniemi opiskeli Jyväskylän yliopistossa – ei suinkaan liikuntaa, kuten aluksi oli määrä – vaan ohjelmistotuotantoa. Maisterin paperit ovat kuitenkin edelleen saamatta, eikä Koutaniemi tällä haavaa niiden perään edes murehdi työkuvioiden pitäessä miehen riittävän kiireisenä. Sekä yliopisto-opintojen että työskentelyn Agorassa hän näkee antaneen paljon yrittämisen pohjaksi.
- Kentällä kuitenkin oppii sen viimeisen silauksen, sanoo Koutaniemi hetkeäkään empimättä.- Yrittäjyys vaatii hyvää työmoraalia, kovat hermot, paineensietokykyä, näkemystä ja kokonaisuuksien hahmottamiskykyä, kertoo Koutaniemi kokemuksen mukanaan tuomalla vakuuttavuudella.

FAKTA: Yliopistolähtöinen yrittäjyys vielä vähäistä

Yliopistolähtöisen yrittäjyyden edistäminen kuuluu Jyväskylän yliopiston tavoitteisiin. Pyrkimyksenä on hyödyntää yliopiston osaamispääomaa paremmin ja edistää liikkuvuusmahdollisuuksia akateemisen maailman ja elinkeinoelämän välillä. Jyväskylän yliopiston tutkimus- ja innovaatiopalveluiden innovaatioasiamies Riikka Reitzer kertoo, että yrityshautomoista saatujen arvioiden mukaan parin vuosikymmenen aikana perustetuista yliopistolähtöisistä yrityksistä noin kolmekymmentä toimii edelleen.

 

Teksti: Anu Huotari, Sanna Hyrkäs

Artikkelin PDF-tiedosto:

agoramedia_article_252.pdf