flower

Artikkelit - Agorama 2003 01.01.2003

COMAS koulii lahjakkuudet huipulle

01.01.2003

Comas tarjoaa akateemisen maailman lupauksille korkeatasoista jatkokoulutusta. Tietoteknologian alalle tohtorius on alku menestykselliselle uraputkelle.


Graniitti yhdistää Agoraa ja maisemaa

01.01.2003

Kuinka kaukana taide ja tiede ovat toisistaan – luovuuden vastakkaiset ääripäät vai sittenkin vain saman kolikon kaksi eri puolta? Ihminen on eri ajanjaksoina tarkastellut niin tiedettä kuin taidetta eri näkökulmista, yrittäen vuoroin yhdistää ja erottaa ne toisistaan.


Hajanainen maailma etsii yhteisöllisyyttä

01.01.2003

Yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen avainsanoja sirpaloituneessa nykyajassa ovat yhteisöllisyys, kansalaisyhteiskunta ja kolmas sektori. Amerikkalainen sosiologi Robert D. Putnam lanseerasi joitakin vuosia sitten käsitteen sosiaalinen pääoma, jonka käytöstä monenlaisissa yhteyksissä tuli kansainvälinen muoti-ilmiö.


Joustava tutkintorakenne vastaa alan tarpeisiin

01.01.2003

Informaatioteknologian tiedekunnassa otettiin tänä syksynä käyttöön uusi, yleiseurooppalaisen mallin mukainen kaksiportainen tutkintorakenne. Uuden järjestelmän myötä tiedekunta voi antaa valmistuville opiskelijoilleen eräänlaisen osaamistakuun.


Kohtaamisia Agorassa

01.01.2003

Agora on Jyväskylän yliopiston monialainen tutkimuskeskus. Se on perustettu paikaksi, jossa ihmisen ja teknologian tutkimus, opiskelu sekä yritysmaailma ja muu tutkimusta soveltava yhteiskunta kohtaavat. Yhtäältä tavoitellaan siis erilaisten tieteenalojen yhteistyötä, toisaalta yhteispeliä tieteen maailman ja soveltavan maailman välillä.


Koulussa koko päivä

01.01.2003

Keljon koulun ovien avautuessa aamukahdeksalta ensimmäiset oppilaat pyrähtävät sisään. Ensimmäinen oppitunti alkaa vasta yhdeksältä, mutta sitä ennen voi leikkiä ulkona, lukea kirjaa, piirtää tai tehdä läksyjä aamukerhossa. Keljon ala-aste on mukana kokeilussa, jossa lasten ei tarvitse viettää yksin myöskään iltapäiviään.


Kuvan laadun parantaja palkittiin

01.01.2003

Agorassa kehitetty kuvankäsittelymenetelmä pystyy entistä laadukkaampaan ja nopeaampaan häiriönpoistoon. Menetelmän luoja filosofian tohtori Kirsi Majava palkittiin työstään väitöskirjapalkinnolla.


Laadun kehittäminen sanoista teoksi

01.01.2003

Jyväskylän yliopiston opetuksen laadun kehittämishanke OPLAA! rohkaisee laitoksia vaihtamaan kokemuksia opetuskokeiluistaan. Hyvä esimerkki opetuksen pitkäjänteisestä kehittämisestä ovat tietojenkäsittelytieteiden laitoksen tarjoamat projektiopinnot.


Ministerit vierailivat tulevaisuusfoorumissa

01.01.2003

Pääministeri Paavo Lipponen korosti Jyväskylässä hyvinvointivaltion roolia kilpailukyvyn säilyttämisessä. Hän oli yksi tärkeimmistä puhujista Agorassa 4.11. järjestetyssä valtioneuvoston tulevaisuusfoorumissa.


MUKAVA kartuttaa lasten tunnetaitoja

01.01.2003

Kodin, koulun ja yhteiskunnan kasvatusyhteistyölle etsitään uusia toimintamalleja Agora Centerin koordinoimassa Mukava-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on kehittää lasten sosiaalisia kykyjä ja tunnetaitoja sekä herätellä samalla uudenlaista yhteistä vastuuntuntoa.


Psykocenterissä tehdään ainutlaatuista tutkimusta lukemisvaikeudesta

01.01.2003

Suomen Akatemian Ihmisen kehitys ja sen riskitekijät –yksikkö on toinen Suomen kahdesta psykologian alan huippututkimusyksiköistä. Agoran Psykocenterissä toimivan yksikön pitkittäistutkimuksessa etsitään ennusmerkkejä lasten lukemisvaikeuksille.


Raaka sisältö jarruttaa multimediaa

01.01.2003

Intenet-sovellus, tietokonepeli, jumalanpalvelus, cd-rom, elokuva, kuvapuhelin, digi-TV, ooppera. Multimediaa. Toistaiseksi interaktiivista multimediaa hyödynnetään tuottoisasti kuitenkin vain peliteollisuudessa.


Tietotekniikkaa ihmisille - siis keille?

01.01.2003

Verkkoviestintä rikastuttaa vuorovaikutusta

01.01.2003

Kehittynyt teknologiavälitteinen viestintä on yhteisöjen toiminnassa yhä enemmän vaatimus kuin vaihtoehto. Henkilökohtainen kanssakäyminen vähenee, mutta ei menetä arvoaan.


Yritysten ja tiedeyhteisön yhteistyönä innovaatioita arkeen

01.01.2003

Agora Centerin luotsaama teknologiaohjelma luo uusia uria bisneksen ja tieteen tekemisen yhteistyölle. Tulevaisuudessa sen tuloksista voivat nauttia vaikkapa langattomia palveluja käyttävät ihmiset.


Agora lunastaa lupauksia

02.01.2003