flower

Artikkelit - Agorama 2008 01.01.2008

FiDiPro - Kansainvälistä huippuosaamista Suomen yliopistoihin

01.01.2008

Huono isäntä, mutta hyvä renki

01.01.2008

Professori Heikki Lyytinen on yksi arvostetuimpia psykologian tutkijoita maassamme. Ei liene liioiteltua sanoa, että Lyytisen elämäntyötä todistaa erinomaisesti Jyväskylän yliopistossa toimiva Oppiminen ja motivaatio huippututkimusyksikkö. Agora Centerissä yksikkö yhdistää psykologian huippuosaamiseen myös teknologian tutkimusta ja kehittämistä. Agora Centerin tavoite ihmislähtöisestä näkökulmasta tietoyhteiskuntaan onkin täydellinen vertauskuva myös Lyytisen tavoitteista.


ISOCA2007 - Jäähyväiset SOCA-ohjelmalle

01.01.2008

”On tärkeää, että tapahtumasta välittyy positiivinen, kiva fiilis”, sanoo Pertti Jokivuori. Tieteellinen sisältö oli tapahtuman pääosassa, mutta vieraiden viihtyvyydestäkään ei tingitty – paitsi tapahtuman hengen, myös ihmisten verkostoitumisen vuoksi.


Käytettävät ohjelmat kirjastojen elinehto

01.01.2008

 


Monikulttuurisuutta ja matkalaukkuelämää

01.01.2008

Jyväskylän yliopiston henkilökunta sai vuoden 2007 alusta täydennystä kolmen kansainvälisesti tunnustetun tutkijan aloitettuaan professuurinsa Keski-Suomen kauniissa maisemissa. Kokemukset FiDi -professoreiden saapumisesta ja tuntemukset uudesta rahoitusohjelmasta ovat positiiviset.


Neljän vuoden tutkimusohjelmataival

01.01.2008

Sosiaalinen pääoma ja luottamusverkostot -tutkimusohjelma (SoCa) oli monitieteinen: tärkeänä pidettiin rajojen ylittämistä erityisesti humanistisen, yhteiskuntatieteellisen ja terveystutkimuksen sekä sosiaalitieteiden ja taloustieteen välillä.


Oppia pelaten

01.01.2008

Tosi elämän pelit antavat opetukseen uudenlaisen mahdollisuuden.


Pelejä tosielämään

01.01.2008

Viihdepelien lisäksi kehitellään nykyään runsaasti myös niin sanottuja todellisen elämän pelejä (eng. Serious Games). Niissä pyritään hyödyntämään pelielämyksiä, joiden avulla edistetään esimerkiksi ihmisten oppimista, hyvinvointia ja turvallisuutta sekä kehitetään yritysten liiketoimintaa ja mainostetaan tuotteita.


Retki tiedostamattomaan

01.01.2008

Silmämme liikkuvat jatkuvasti havainnoiden ja tutkaillen
ympäristöä. Suurin osa tästä prosessista on tiedostamatonta.
Silmänliikekamera on tutkimusväline, jonka avulla voidaan
paljastaa ihmisten havainnoinnista lainalaisuuksia, joista meillä
itsellämme ei usein ole aavistustakaan. Tutkija Tuomo Kujala
Agora Centeristä kertoo mihin silmänliikekameraa voidaan käyttää.


Ristiin rastiin liikenteessä

01.01.2008

Jyväskylän kaduilla liikkuu valtava määrä erilaista kuljetusliikennettä. Kuljetusten kohteet ja pysähdyspaikat voivat muuttua päivittäin ja reittivalinnat tehdään lukuisista eri vaihtoehdoista.


SERVICE SCIENCE - kehittyvä tieteenhaara

01.01.2008

Tutkimusalueen virallinen nimi on Service Science Management and Engineering, ja sen lanseerasi IBM vuonna 2004. Tarve Service sciencen, eli palveluliiketoiminnan, tutkimiselle ja kehittämiselle kumpuaa palveluiden kasvaneesta roolista elinkeinoelämässä.


SHOK -yhteistyö: kansainvälistä huippututkimusta yritysten tarpeisiin

01.01.2008

Strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK) ovat uusin keino suomalaisen huippuosaamisen viemiseksi kansainvälistyville markkinoille. Niiden tarkoituksena on kerätä tutkimus-resursseja niin yritysten kuin yhteiskunnankin kannalta tärkeiden kohteiden kehittämiseksi.


Silmänliikekamera kansainvälisen psykologisen tutkimuksen välineenä

01.01.2008

Teknologiaa senioreiden ehdoilla

01.01.2008

Kun ihmiset elävät entistä vanhemmiksi, on teknologiaa kehitettävä sopimaan kaiken ikäisille. Seniorit ja teknologia on Agora Centerin projekti, jonka vastuuhenkilöinä toimivat professori Pekka Neittaanmäki, dosentti Marja Kankaanranta ja tutkija Elina Jokisuu.


Uusi työkalu kuumiin aiheisiin

01.01.2008

Novel Social Technologies Action Platform for Future Services Businesses Management on Agora Centerin sähköisen palveluliiketoiminnan kehitysprojekti. Sitä vetää käyttäjäpsykologian laboratorion tutkija, filosofian tohtori Sacha Helfenstein ja se kestää heinäkuusta 2007 vuoden 2009 loppuun.


Ärsyttääkö?

01.01.2008

Jos haluat katsoa elokuvan, tarvitset ainakin kaksi kaukosäädintä. Lisäksi joudut olemaan tarkka löytääksesi siitä oikean napin. Yksinkertaiseksi asiaksi melko haastavaa?