flower
01.01.2008

Oppia pelaten

Tosi elämän pelit antavat opetukseen uudenlaisen mahdollisuuden.

Jyväskylän Agora Centerin Game Lab eli peleihin keskittynyt laboratorio on kehittänyt erilaisia tosielämän pelejä. Nämä tosielämäpelit ovat kuin tavalliset tietokonepelit, mutta niillä on jokin muukin käyttötarkoitus esim. oppimisen, terveydenhuollon, turvallisuuden, julkishallinnon tai liiketoiminnan alueilla.

Talarius ja hyvät käytänteet

Talarius on yksi tällainen tosielämän peli. Se on kehitetty opetuskäyttöön ala-aste- ja esikouluikäisille lapsille. Talarius on tietokonepohjainen lautapeli, jolla koululaiset voivat opettajan ohjauksessa itse suunnitella, tehdä ja pelata lautapelejä. Talariuksen ensimmäinen versio on kehitetty jo muutama vuosi sitten, ja sen käytöstä on kertynyt kokemuksia.

Näistä käyttökokemuksista on koottu hyviä käytänteitä. Hyvät käytänteet ovat tapoja, kuinka pelit toimivat käytännössä ja kuinka niillä saadaan hyviä tuloksia. Hyvät käytänteet voivat sisältää esimerkkejä pelin käytöstä tai ne voivat sisältää ehdotuksia miten pelejä ja niiden ominaisuuksia on parasta käyttää.

Käyttökokemukset

Jyväskylän Normaalikoulun 4C oppilaat ja opettaja testasivat Talariusta ja kertoivat käyttökokemuksistaan. Oppilaiden mielestä Talarius on mielenkiintoisempi tapa oppia uusia asioita kuin tavallinen oppitunti. Sen uudenlainen oppimisympäristö motivoi oppilaiden tiedonkeruuhaluja. Pelin suunnitteluvaiheessa oppilaat oppivat uusia asioita ko. aiheesta tekemällä peliin kysymyksiä ja vastauksia. Pelin aiheeksi sopivat erilaiset oppiaineet kuten ympäristötieto. Aiheen lisäksi oppilaat oppivat myös tietokoneen käyttötaitoja.

Työkalu opitun kertaamiseen

Opettajan mielestä Talarius sopii hyvin koulukäyttöön. Hän näkee Talariuksen mahdollisuudet erityisesti opittujen aiheiden kertauksessa. Talarius on myös yksi tapa opetella ryhmätyötaitoja, koska kysymysten teko ja pelaaminen voidaan toteuttaa ryhmissä. Myös oppilaat pitivät tätä yhtenä Talariuksen hyvistä puolista.

Talariuksen käyttökokemuksista löytyy hyviä toimintamalleja eli hyviä käytänteitä. Talarius sopii hyvin oppiaineiden opetukseen, erityisesti työkaluksi opitun kertaamiseen.

Teksti: Emilia Seppelvirta

Artikkeliin liittyvä kuva:

Artikkelikuva