flower

Elektroninen opinto-ohjaaja kehitetty Jyväskylän yliopiston Agora Centerissä - 05.08.2009

Peruskoululaisille ja lukiolaisille suunnattu elektroninen opinto-ohjaaja eli eOpo on kehitetty Agora Centerissä kesällä 2009. Nettiportaalin tarkoitus on avustaa peruskoululaisia ja lukiolaisia suunnittelemaan tulevia jatko-opintojaan tarjoamalla tietoa eri ammatteihin johtavista opintopoluista ja korkeamman asteen tutkintoihin valmistautuvan nuoren tarvittavista lukion oppiaineista. Testausvaiheessa oleva eOpo tulee elo-syyskuuksi testikäyttöön Jyväskylän Normaalikoulun oppilaille.

 - Testikäyttö antaa meille tärkeitä käyttäjäkokemuksia, joiden pohjalta voimme kehittää palvelua käyttäjäläheisemmäksi. Tarkoituksena on kehittää sähköistä opinto-ohjaajaa niin että nuori saisi opastusta opintoihinsa peruskoulussa tai lukiossa, kertoo hankkeen sisällön suunnittelija, Jyväskylän Normaalikoulun opiskelija, Henriikka Neittaanmäki. Projektin teknisestä toteutuksesta vastaa tutkija Jukka Varsaluoma Agora Centeristä.

 Elektroninen opinto-ohjaaja eOpo tarjoaa nuorille mahdollisuuden etsiä tutkintoon johtavia opiskelumahdollisuuksia ammattikoulu, ammattikorkeakoulu ja yliopistokohtaisesti. Palvelussa on huomioitu korkeakoulujen haussa ylioppilaskirjoitusten arvosanoista saatavat lisäpisteet ja näissä painotettavat aineet. eOpossa ei siis ole huomioitu alojen pääsykokeissa ja opinnoissa mahdollisesti tarvittavia oppiaineita.

- eOpo:ssa on tarjolla tietoa sekä ammattikoulun, että korkeakoulututkintojen kautta saavutettavista ammateista, joten se tarjoaa monipuolisen kuvan ammatinvalintamahdollisuuksista Suomessa. Kuitenkin on huomioitava, ettei sähköisen opinto-ohjaajan avulla löydetty opintotie ole välttämättä ainoa tie tulevaan toiveammattiin, painottaa Henriikka Neitaanmäki.

 - Käyttäjäkokemusten perusteella muokattu eOpo saadaan valtakunnalliseen käyttöön lähiaikoina. Tavoitteena on saada eOpo perinteistä opintoneuvontaa täydentäväksi palveluksi, sillä sähköinen opintojen ohjaus antaisi nuorille mahdollisuuden itsenäiseen urasuunnitteluun. Lisäksi palvelu helpottaisi opinto-ohjaajien työtä, toteaa projektin vastuullinen johtaja Pekka Neittaanmäki.

Lisätietoja

Professori Pekka Neittaanmäki, pekka.neittaanmaki@mit.jyu.fi, (014) 260 2733,

Agora Center.

Opiskelija Henriikka Neittaanmäki, henriikka.neittaanmaki@jyu.fi, 040 7176192

Tutkija Jukka Varsaluoma, jukka.varsaluoma@jyu.fi, (014) 260 4652

Teksti: Pekka Neittaanmäki